Καιρό τώρα «διενεργώ» από μόνος μου ένα άτυπο γκάλοπ, γύρω από τους προβληματισμούς που έχει ο καθένας από εμάς από την καθημερινή του ζωή, τις συζητήσεις και τις συναναστροφές του, εστιάζοντας περισσότερο στο «γιατί;» υπάρχουν «αυτά» τα καθημερινά προβλήματα, τι τα προκαλεί και πως νομίζει ο καθένας πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Θέλω να συλλέξω, αλλά κυρίως, να συζητήσουμε, εδώ, μεταξύ φίλων, επισκεπτών και κάθε άλλου ενδιαφερομένου τους προβληματισμούς μας για την κοινωνική και μόνο (ας αφήσουμε προς το παρόν την πολιτική απ’ έξω, θα την τιμήσουμε δεόντως μίαν άλλη φορά...) κατάσταση της χώρας, των διαπροσωπικών σχέσεων και τι είναι τέλος πάντων αυτά που μας προβληματίζουν, τι φταίει και η ζωή μας είναι δύσκολη, πιεσμένη κ.ο.κ. και πως μπορούμε να το διορθώσουμε (ο καθένας πάντοτε από την μεριά του, βάζοντας κάθε μέρα ένα λιθαράκι καλής θέλησης, υπομονής και ανοχής στα άπειρα «κακά της μοίρας μας»...).
Η ψηφοφορία στο πάνω μέρος της σελίδας θα παραμείνει για μία εβδομάδα (λέτε να τις κάνω 2;) ενεργή, ώστε να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Θα παρακαλούσα, όμως, να αφήσετε και ένα σχετικό σχόλιο, στο παρόν post, με τους προβληματισμούς σας, αλλά κυρίως, γιατί επιλέξατε την τάδε επιλογή στην ψηφοφορία, ώστε να βγάλουμε όλοι μας σαφή συμπεράσματα και όχι στείρα ποσοστά. Γράψτε λοιπόν, την άποψή σας, τις εμπειρίες σας, οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταλάβουμε τέλος πάντων “What the fuck is going on with us people?”. Προτείνετε λύσεις και τρόπους ώστε η καθημερινότητα και οι σχέσεις μεταξύ μας να βελτιωθούν και να γίνει ο κόσμος γύρω μας, έστω και λίγο, πιό βιώσιμος.
Η πρώτη απάντηση στην ψηφοφορία είναι η δική μου (προφανώς...) και θα ήθελα να σας εκφράσω συντομότατα τον προβληματισμό μου. Η σημερινή κοινωνία είναι απάνθρωπη για έναν και μόνο λόγο (κατά την άποψή μου, φυσικά... επαναλαμβάνω, περιμένω τις δικές σας θέσεις! «Έγινες κουραστικός ρε φίλε»...). Ο καθένας μπορεί μέσα σε λίγο διάστημα και με ελάχιστη προσπάθεια να βγάλει λεφτά. Όχι κατ’ ανάγκην πολλά, αλλά τόσα ώστε να πάρουν τα μυαλά του αέρα και η γλώσσα του «φωτιά»! Ο υπερπλουτισμός οδηγεί στην αλαζονεία και στις συμπεριφορές που βλέπουμε όλοι μας (και σίγουρα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τους εαυτούς μας σε αυτές...) στην οδήγηση, στα Μ.Μ.Μ., στις υπηρεσίες κ.ο.κ.. Ο καθένας «κοιτά την πάρτη του», το τομάρι του, την βόλεψή του, δεν τον νοιάζει που ο άλλος δίπλα του έχει πρόβλημα. Όχι! Στα «τέτοια» του. «Αφού εγώ περνάω καλά»...
Αυτά!
Ευχαριστώ προκαταβολικά όλους για την συμμετοχή και τον χρόνο σας, αλλά κυρίως για τις επισκέψεις σας στο βlog αυτό, που καθημερινά αυξάνονται και με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός αυτό, γιατί φαίνεται πως και άλλοι άνθρωποι, όχι κατ’ ανάγκην συμφωνούν, αλλά προβληματίζονται μαζί μου και βρίσκουν ενδιαφέροντα (έστω και λιγάαακι) τα όσα λέω.
Υ.Γ.: Όποιος συν-blogger επιθυμεί, μπορεί να πάρει το παραπάνω γκάλοπ και να το βάλει στο δικό του ιστολόγιο και να γίνει έτσι μία παραγογικότερη και περισσότερο ευρεία συζήτηση. Περιμένω το κάλεσμά σας σε αυτές!
24 σχόλια:
Καταρχας νομιζω οτι η αδιαφορια και ο ατομικισμος ταυτιζονται.
Εγω αδιαφορια ψηφισα η οποια με την σειρα της ερχεται, μαλλον ειναι αναποσπαστο μερος του ελληνικου - και δη του αθηναικου - τροπου ζωης. Νομιζω το θεμα πρεπει να το παρουμε απαραιτητα τοπικιστικα.
Και σαν 'greek way' ενοουμε πολλα γνωστα πραγματα. Ποσο ευκολα αλλαζει κακες συνηθειες ενας ανθρωπος? Καθολου ευκολα.
Καπως πρεπει να πιστει.
Πρεπει να δει το κατι διαφορετικο.
Οι περισσοτεροι δεν προβληματιζονται πανω στο θεμα γιατι απλα αγνοουν οτι υπαρχει 'κατι αλλο'. Οτι κι αν ειναι αυτο.
Ρε, δεν σου έχω πει να μην γράφεις μεθυσμένος;;;
Πας στις pubs, τα πίνεις με τις "κοκκινομούρες" κ μετά γράφεις comments & mails.
Τεσπα, καθόλου εύκολα δεν αλλάζουμε άποψη (αρκεί να μιλήσεις με έναν νεοέλληνα για να το διαπιστώσεις...).
Δεν ακούς κανέναν πλέον να λέει "Ωπ, λάθος μου! Εχεις δίκιο.".
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!
Κ να το καταλάβει ότι είναι λάθος θα πει "Οταν το είδα, δεν ήταν έτσι, ήταν αλλιώς, ήταν κ σκοτεινά, από στραβή γωνία ..." κλπ. μαλακίες!
Είμαστε ΑΠΟΛΥΤΟΙ σε ότι κ να κάνουμε, έχουμε αυτήν την "περηφάνεια", μην τυχόν μας πέσει η μύτη. Το "εγώ" μας, εγώ το ένα, εγώ το άλλο, έκανα αυτό, είμαι έτσι, είμαι αλλιώς.
Α, ρε Μακρυγιάννη, που πήγε το "εμείς";
Κατά την γνώμη μου η αδιαφορία είναι η κύρια αιτία του προβλήματος. Δεν προσπαθούμε να μην είμαστε μίζεροι! απλά κλαιγόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο περνάνε οι μέρες μας.
Μπορούμε να περνάμε πιο ευχάριστα αρκεί να το θέλουμε(από προσωπική εμπειρία το λέω).
Σωστότατος ο "νέος"!
Πολύ σωστός. "Αδραξε τη μέρα ρε φίλε και σταμάτα να γκρινιάζεις!".
Σε μένα απευθύνομαι...
Αλλά το θέμα είναι γιατί καταντήσαμε να είμαστε αδιάφοροι; Ετσι μας την βάρεσε μια μέρα κ είπαμε να μην ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει γύρω μας;
Γι αυτό και ξαναλέω πως η πηγή όλων των κακών είναι το χρήμα. "Εχω χρήμα... είμαι αδιάφορος", κοιτώ να βγάλω κι άλλα, ώστε να μην χάσω την βόλεψή μου. Οταν ένας αμόρφοτος, απαίδευτος, τιποτένιος μπορεί να βγάλει χρήμα κλέβοντας, κάνοντας κομπίνες, λαδώνοντας, όντας αεριτζής, πιστεύει με το φτωχό του το μυαλό ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Πιστεύει ότι είναι ο άρχοντας του κόσμου. Κ αυτό αποτυπώνεται στην συμπεριφορά του!
Πόσες φορές έχουμε ακούσει την φράση "Ξέρεις ποιός είμαι εγώ;";
Ποιός είσαι ρε παπάρα;
το ερώτημα είναι άδικο. ξεκινάς με δεδομένο ότι η ζωή μας είναι μίζερη
Το ότι ο περισσότερος κόσμος (πάντα μιλάμε για την πλειοψηφία και αρχή μου είναι να μην γενικεύω τα γεγονότα) "την παλεύει" καθημερινώς είναι δείγμα πως κάτι δεν πάει καλά τη σήμερον ημέρα.
Οκ, μπορεί το "μίζερη" να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την καθημερινότητα όλων κ αυτό έχει να κάνει κυρίως με το πως την διαχειριζόμαστε, αλλά είναι πιστεύω, γεγονός πως οι καιροί είναι δύσκολοι, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο κ από διαπροσωπικής.
Βλέπεις, όμως πως ήδη αρκετοί "φίλοι" θεωρούν πως τα προβλήματα, όπως ο ατομικισμός κ η βόλεψη είναι υπαρκτά και αν δεν κάνουν τη ζωή μας μίζερη, τουλάχιστον την δυσκολεύουν. Πολύ, θα προσθέσω...
δεν μιλάμε για το αν η ζωή μας είναι μιζερη ή όχι. ο καθένας περνάει όπως θέλει. το θέμα είναι συνολικά γιατι είναι τόσο απαθής και αδιάφορη η κοινωνία, το σύνολο. παντού σκυθρωποί άνθρωποι που προσπαθώ να φανταστώ τι σκέφτονται όταν τους βλέπω. νομίζω πως ο καθένας ξεψωριστά σκέφτεται, θέλει να κάνει κάτι, να αλλάξει κάτι, αλλα βλέπει τους γύρω του, και καταριέται την κοινωνία. πρέπει να έρθουμε σε επαφή, αλλα πως σκατά θα γίνει αυτό;
σε ντοκυμαντερ είχα δει πως ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί μεσα σε κοινωνίες 10-50-100 ατόμων, και όχι 5000000, οπότε αυτομάτως περπατώντας στον δρόμο, η στο μετρο αποκλείεις όλους τους ανθρώπους, σαν να μην υπάρχουν καθώς ειναι υπερβολικά πολλοι!!
τι να πω, αδιαφορία ψήφισα, αδιαφορία για τον εαυτό μας...
Ετσι ρε avaka. Η κοινωνία είναι μίζερη.
Οταν πας σε μία υπηρεσία κ το γραφειοκρατικό σύστημα για π.χ. σε στέλνει από τον έναν στον άλλον, με αποτέλεσμα να χάνεις τη μέρα σου κ την ψυχραιμία... ε, τότε ναι, η κοινωνία είναι μίζερη!
Οταν σήμερα το πρωι στον Ηλεκτρικό βλέπεις την άλλη με ξινισμένη μούρη κ να στριγγλίζει 9:00 το πρωί "Κατεβείτε για να κατεβω κ εγώ", ε, τότε κάτι τρέχει κ έχει αυτή την κακή διάθεση. Μιζέρια!
Ok, με αυτά τα παραδείγματα μου έδωσες να καταλάβω τι ορίζεις 'μίζερο'. Αλλά ας το πάμε ακόμα παραπέρα. Θεωρείς ότι έχει υπάρξει εποχή που τα πράγματα δεν ήταν 'μίζερα' ?
Μιζερια υπηρχε,υπαρχει και θα υπάρχει σε αυτη τη ζωη που ζω και ζειτε.
Τίποτα δεν μας αρεσει, με τίποτα δεν ειμαστε ευχαριστημενοι, συνολικά τα 60,70 χρόνια που ζουμε δε περναμε καλα.
Ζωη χωρις σκοπο, ή αν υπάρχει σκοπος αυτός είναι ρηχος.Μενουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων.Αγγιζουμε την ευτυχια μόνο στον υπνο μας. Καλα ειναι και παλι...
Ας μην παραπονιομαστε. Κοιμόμαστε 20-25χρόνια κατα μέσο όρο μέχρι να πεθάνουμε
Φυσικά κ υπήρξαν μη μίζερες εποχές!
Ακόμα κ στη κατοχή, σε μια από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας, ο κόσμος είχε ελπίδα, πίστευε σε ενα καλυτερο μέλλον, σε καλύτερες εποχές... τότε για μένα ΔΕΝ υπήρχε μιζέρια. Αντιθέτως, η ελπίδα κ η χαρά για το μέλλον που ερχόταν κυριαρχούσαν!
Σήμερα, ρώτα εναν οποιονδήποτε αν πιστεύει ότι έρχονται καλύτερες μέρες... απλά ρώτα. Την απάντηση θαρώ πως όλοι την ξέρουμε.
gReek-tv φίλε σωστά.ήταν μίζεροι οι άνθρωποι υπό την έννοια της φτώχειας και της ανέχειας.
Αυτή η πλευράς της μιζέριας είναi "καλύτερη" από τη μεταλλαγμένη και πανταχού παρούσα δική μας μιζέρια.
Αλλα ας μην μιζεριάζουμε παραπάνω.
Το θέμα είναι:
τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε λιγότερο μίζεροι στη μικρή ζωή μας;
Αξίζει το κόπο;
Το να επιδιώκουμε να μην είμαστε μίζεροι μήπως φέρνει στο προσκήνιο χαρακτηριστικά όπως η ιδιοτέλεια;
σήμερα έχουμε τα πάντα, ολα στρωμένα, οπότε αντιστρέφοντας "το δάσος μας κρύβει το δέντρο", την μοναδικότητα, την ομορφιά.
όντως ζούμε σε μία εποχή οπου (σύμφωνα και με μία έρευνα που διάβαζα) οι άνθρωποι βλέπουν το μέλλον ζοφερό, δίχως ελπίδα σε αντίθεση με ας πούμε το '60 που ήταν αισιοόδοξοι -οκ, κακό παραδειγμα ίσως αλλα u get the picture.
Φταίει και ο υπερπροστατευτισμός που έχουμε ως νέοι σήμερα!
Από την οικογένεια ("μην πάθει τίποτα ΤΟ ΠΑΙΔΙ") μέχρι τα ΜΜΕ. Παντού προβάλλεται μια χαλαρότητα.
Ζούμε με τους γονείς μας και άρα ο μισθός μας πάει για την καλοπέρασή μας.
Δε μαθαίνουμε δλδ να εργαζόμαστε για τη διαβίωση, αλλά για τη διασκέδαση!
Και φυσικά φταίει και ο ατομικισμός μας. Αλλά αυτό πάντα υπήρχε στον άνθρωπο greek-tv!
Με μια λέξη: κάποτε πρότυπο άντρα ήταν ο James Bond. Σήμερα είναι ο Beckham...
spam comment:
"Φταίει και ο υπερπροστατευτισμός που έχουμε ως νέοι σήμερα!"
ΣΩΣΤΟ κ αυτό!
"Δε μαθαίνουμε δλδ να εργαζόμαστε για τη διαβίωση, αλλά για τη διασκέδαση!"
ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ!
"Με μια λέξη: κάποτε πρότυπο άντρα ήταν ο James Bond. Σήμερα είναι ο Beckham..."
ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ειπες πάλι ρε Kind-αρε! James rulezzz!
Αυτό είναι ρε avaka:
οτι τα έχουμε ΟΛΑ κ δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Οι παπούδες μας δεν είχαν 2ο ζευγάρι παπούτσια κ όμως χαμογελούσαν. Εμείς έχουμε 5 κ πάμε για shoppin για να ξεσκάσουμε...
Όλα τα παραπάνω..
αυτο ψήφισα..δεν υπαρχει κατι συγκεκριμένο..ολα φταινε..
Εγώ θεωρώ πως είναι το βόλεμα. Η αλλαγή θέλει προσπάθεια, διότι πολύ απλά αυτός ο τρόπος ζωής -που δε μας αρέσει- είναι συνήθεια και θέλει προσπάθεια για να τη νικήσεις και εμείς απλά δε θέλουμε να κάνουμε την προσπάθεια.
Πχ Λέμε οτι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον, ποιοι από μας έχουν αρχίσει να ανακυκλώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους;
Ποιοι από μας έχουν αντικαταστήσει τις λάμπες με λάμπες εξοικονόμισης ενέργειας;
Η κοινωνία μας είναι έτσι όπως είναι διότι αποτελείται από πολίτες σαν και αυτή.
Αν βελτιώσουμε το πως είμαστε εμείς τότε θα βελτιωθεί η κοινωνία. Αλλά αυτο θέλει αλλαγή νοοτροπίας. Are we up for it?
ανώνυμε, ξέρεις ποιό είναι το θέμα; Ότι ναι μεν εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε, όπως λες το περιβάλλον, αλλά οι ρίζες του προβλήματος είναι ακόμα βαθύτερες.
Όταν το κράτος δεν μεριμνά, όταν οι "από πάνω" όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά συντηρούν το πρόβλημα, ε, τότε κ ο απλός πολίτης, ευλόγως μπορεί να πει κανείς, κακώς λέω εγώ, σου λέει "εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;".
Ενα (ψιλο-άσχετο, αλλά ενδεικτικό της ανιμετώπισης καθημερινών ζητημάτων) παράδειγμα, λέω σε φίλο μου, "μην τρως ρε συ το τάδε κρέας, είναι από Ολλανδία, το γράφει κ η ετικέτα, σοβαρέψου λίγο!".
- "Έλα ρε μαλάκα, μία ζωή την έχουμε, ότι φάγαμε, φάγαμε, το κρέας θα μας χαλάσει τώρα; Σιγά!".
Κάπως έτσι δεν αντιμετωπίζουμε όλοι κ το θέμα του περιβάλλοντος κ.α.; "Ελα μωρέ, αφού όλοι τα πετάνε κάτω τα σκουπίδια, αν δεν το κάνω εγώ θα σωθούμε;".
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε την ατομική μας ζωή, τον δικό μας χώρο, να δώσουμε το καλό παράδειγμα κ σιγά-σιγά (μιας και είμαστε χώρα του "χαλαρά") να πείσουμε τους γύρω μας να μας μιμηθούν (κ ας μην το παραδεχθούν, είπαμε, η "μύτη" δύσκολα κατεβαίνει!).
Για αυτό λέω πως είναι θέμα βολέματος και νοοτροπίας.
Δεν είναι δυνατόν να παραπονιώμαστε για την κοινωνία μας αφού εμείς τη φτιάχνουμε, ούτε για το κράτος δηλ. νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αφού και αυτό εμείς το επιλέγουμε.
Ας κοιτάξουμε να αλλάξουμε νοοτροπία ΕΜΕΙΣ, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ για αυτά που μας ενοχλούν στην καθημερινότητά μας Π.χ. ας συμεριφρόματσε στους άλλους όπως θέλουμε να μας φέρονται.
Έτσι σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Διότι διαφωρετικά θα συνεχίσουμε να έχουμε την κονωνία - κυβέρνηση- κράτος που μας αξίζει.
Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει απο εμάςΜπορεί να μην αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα προς την αλλαγή.
Χ.
Σωστες ολες οι αποψεις περι του θεματος, κανεις δεν προσπαθει πραγματικα ομως , απλα το σκεφτομαστε , και λεμε λεμε, αλλα ποιος θα βγει απο το παιχνιδι πρωτος? υπηρχαν καποιοι παλιοτερα που προσπαθησαν να μεταβαλουν τα προτυπα περι φιλοκερδιας και ατομικισμου , ζωντας κοινοβια και συντροφικα μεταξυ τους, ολους αυτους ομως τους χλεβαζατε.. Πιστευω οτι αυτα που ολοι αναζητουμε εδω ειναι ουτοποιες και ονειρα θερινης νυχτος..
violet, θα σταθώ σε 2 σημεία αυτών που λες.
Ποιός χλεύαζε (γιατί λες "χλευάζατε") αυτούς που ζουσαν κ ζουν σε κοινόβια; Δεν μ' αρέσει να μου βάζουν λέξεις στο στόμα (κ οι υπόλοιποι που άφησαν ένα comment θεωρώ επίσης το ίδιο), πόσο μάλλον όταν δεν στέκουν κ συκοφαντούν.
Οντως, δεν φαίνεται να προτείνουμε κ πολλές λύσεις, αλλά ούτε εσύ διαφέρεις.
Οπότε, καταλήγουμε στο ότι όλα είναι "όνειρα θερινής νυκτός"; Οχι! Οταν υπάρχει ένα πρόβλημα, πρώτα διαπιστώνεις τι είδους είναι και μετά προχωράς στην επίλυσή του.
Ενα τεράστιο κατά την άποψή μου πρόβλημα είναι ότι όλοι κοιτούν κ ασχολούνται με το τι κάνει ο διπλανός του (big brother καταστάσεις...). "Τι αμάξι έχει ο δίπλα;... Α, να πάρω μεγαλύτερο!" κ.ο.κ..
Οπότε, αυτή μας την ηλιθιότητα πρέπει να την εκμεταλευτούμε προς το "καλό" όλων. Να κάνει ο κάθε ένας στη ζωή του θετικές πράξεις, όπως για π.χ. ανακύκλωση, να σταματήσουμε την υπερκατανάλωση άχρηστων κ πανάκριβων αγαθών, να κοινούμαστε με (τα άθλια) ΜΜΜ κ πολλά άλλα που μπορούμε όλοι μας να προτείνουμε.
Ορίστε, πάνω σε αυτά θα ήθελα κάτι να (αντι)προτείνεις;
Ο καθενας μας συμφωνα με την παιδεια που εχει, συμβαλει λιγοτερο η περισσοτερο στην στην ηθικοτητα, πνευματικοτητα και ευγενη αξιοπρεπεια, ομως εαν δεν υπαρχει παιδεια μεσα στην ιδια την οικογενεια, η οποια παιζει και τον καθοριστικο ρολο στην διαμορφωση του χαρακτηρα του ατομου, τοτε με ποια εφοδια ενα ατομο θα μπορει να διακρινει και να επιλεγει ποια προτυπα θα πρεπει να ακολουθησει και ποια να απορριψει.Οταν παντου επικρατει ενα χαος , απο την ιδια την οικογενεια, την κοινωνια,την θρησκεια, την πολιτικη κτλ. Οποτε πρεπει να αλλαξουν ολα αυτα πρωτα και μετα θα ακολουθησει και ο απλος λαος, ο οποιος δεν εχει καν χρονο να σκεφτει , οταν η σημερινη κοινωνια ειναι η κοινωνια της επιβιωσης, η κοινωνια που δεν της περισσευουν χρηματα ουτε για να μορφωθει πλεον , ο καθενας δουλευει μερα νυχτα για να συντηρει την οικογενεια του και μονο αυτο. Δεν υπαρχει χρονος για να σκεφτεται καν.Σιγουρα εσυ κι εγω ειμαστε υποχρεωμενοι να δινουμε το οποιο καλο παραδειγμα στους νεους, και το αν θα αλλαξει κατι , μακαρι.
"Ο καθενας μας συμφωνα με την παιδεια που εχει"
Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!
"Οταν παντου επικρατει ενα χαος [...] Οποτε πρεπει να αλλαξουν ολα αυτα πρωτα και μετα θα ακολουθησει και ο απλος λαος"
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ: Την "γαργαλήσαμε"...
Κ δεν είμαστε μόνο εμείς εδώ που μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό! Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι απλά δεν έχουν ακόμα κινητοποιηθεί. Δεν βρίσκουν κίνητρο, έννοια, δεν ξέρω κ' γω τι άλλο.
Υποκειμενική ανάλυση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου:
Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη. Οκ; Όλοι συμφωνούμε πιστεύω (δεν είδα καμία ψήφο στο ΔΞ/ΔΑ). Τι την κάνει δύσκολη, όμως; Η πλειοψηφία (27%) θεωρεί ότι οι παράγοντες είναι πολλοί.
Πέραν του ατομικισμού, ο οποίος θεωρείται ως η βασικότερη (26%) όλων αιτία για την «μιζέρια» και δικαιολογημένα, μιας και όπως ξαναείπα, «το τομάρι μας πάνω απ’ όλα»! «Στα «φρύδια» μας οι υπόλοιποι», το βόλεμα και η αδιαφορία, που συνεπάγεται κατ’ εμέ, για τον διπλανό «συμβαδίζουν» στις προτιμήσεις. «Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής» δεν φαίνεται να πείθουν και πολύ, μιας και περισσότερο ως δικαιολογία μπορεί να προβληθούν παρά ως βασικό αίτιο! Το ίδιο ισχύει και για το «γενικό» «σημεία των καιρών», σε ακόμη μικρότερο ποσοστό (παρ’ όλο που με βρίσκει σύμφωνο ως αίτιο).
Και τέλος... ποιός είναι ο «ομοϊδεάτης» μου;;; Ο «γραφικός» αυτός που πέρα από κάθε πρόβλεψη, πήγε κόντρα στο «σύστημα», καταστρατήγησε κάθε «γραμμή» και ψήφισε το ίδιο με εμένα, τον «υπερπλουτισμό»! Φίλε, θέλω να σε γνωρίσω (και αν είσαι γυναίκα, ακόμα καλύτερα... χεχε).
Πάντως, με στεναχωρήσατε... 99 οι ψήφοι! μίνι-"ξεκάθαρη εντολή" (αν και έτσι φαίνεται πιο "τρελιάρικο...)!
Δημοσίευση σχολίου